Argentinië heeft met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een voorlopig akkoord bereikt over een lening ter waarde van 50 miljard dollar. De lening is broodnodig om de economie van het land te redden.
Argentinië en het IMF leven al enkele jaren in onmin met elkaar. Het land heeft jarenlang geen zaken willen doen met het IMF. Veel Argentijnen zien het IMF nog steeds als de schuldige voor de ergste economische crisis die de Argentijnen ooit heeft getroffen. Rond de eeuwwisseling werd Argentinië getroffen door een crisis die verergerde door de bezuinigingen die het IMF eiste van het land.
Peso in vrije val
Afgelopen maand vluchtten investeerders massaal het land nadat de Argentijnse peso een kwart van zijn waarde verloor. Er ontstonden hevige protesten toen president Mauricio Macri aankondigde het IMF om hulp te vragen.
Het bestuur van het IMF moet de lening van 50 miljard dollar en de voorwaarden nog goedkeuren. De Argentijnse regering heeft beloofd het begrotingstekort in de komende jaren terug te brengen. Ook wil het land zijn centrale bank hervormen.
Grootste bail-out ooit
De lening van 50 miljard is de grootste ooit in de geschiedenis van het IMF en moet in 36 maanden zijn terugbetaald volgens de eerste berichten. De lening is bedoeld om het vertrouwen van investeerders in het land te herstellen. Iets waar JPMorgan overigens niet in gelooft. De zakenbank kwam onlangs met een analyse over landen die zich in de gevarenzone bevinden en suggereert dat Argentinië, samen met Turkije, in feite ten dode is opgeschreven.