De Chinese regering weigert om mee te doen aan de olieboycot van Iran. Hiermee gaat China in tegen de wens van de Verenigde Staten. Ook Europa heeft vandaag bekend gemaakt dat het niet zal meedoen aan de boycot om zo Europese bedrijven tegen de sancties te beschermen.
De besluiten zijn een flinke klap voor president Donald Trump, die Iran probeert te isoleren nadat hij het atoomakkoord met het land heeft opgezegd.
China
China is het belangrijkste land voor Iran. Het land is de grootste opkoper van Iraanse olie. Zo kocht het afgelopen maand 35 procent van de totale Iraanse export.
Amerikaanse diplomaten hebben in de afgelopen weken verschillende bondgenoten bezocht in de hoop steun te krijgen voor de olieboycot. Tegelijkertijd dreigt Trump met sancties tegen landen die toch zaken zullen blijven doen met Iran. Analisten van BMI Research verwachten dat China de boycot zal gebruiken om goedkoop aan olie te komen, waardoor het dus juist meer olie uit Iran gaat importeren.
Europa
De Europese Commissie heeft zojuist verklaard, dat ondanks de Amerikaanse sancties, Europese bedrijven zaken mogen blijven doen met Iran.
“De opheffing van nucleair gerelateerde sancties is een essentieel onderdeel van de deal – het is gericht op het hebben van een positieve impact, niet alleen vwb handel en economische betrekkingen met Iran, maar vooral op het leven van het Iraanse volk. Wij zijn vastbesloten om de Europese ondernemers die zich bezighouden met legitieme zaken in Iran, in overeenstemming met de EU-wetgeving en met resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad, te beschermen” aldus de Europese Commissie in een statement zojuist.
De Europese Commissie stelt dat het handhaven van de nucleaire deal met Iran een ‘kwestie is van het respecteren van internationale overeenkomsten en een zaak van de internationale veiligheid.”
Olieboycot
Dinsdag begint een eerste ronde van Amerikaanse sancties tegen Iran. Naast China en Europa heeft ook Turkije gezegd zich niet gehouden te voelen aan de Amerikaanse boycot. Zuid-Korea en Japan beperken juist wel hun import uit Iran.