Wall Street werd dinsdag getroffen door een wake up call. Amerikaanse beurzen daalden tussen de 1 en 2%, wat neerkomt op een verlies van omgerekend 80 miljard dollar. Het is de sterkste beursdaling sinds het aantreden van president Trump. Tevens is het een van de tekenen dat een correctie op de Amerikaanse beurzen aanstaande is.
Nu is een daling van 1,2% van de S&P 500 in een dag normaal gesproken geen groot nieuws. Ware het niet dat het de eerste koersdaling van meer dan 1% is sinds oktober 2015. Dinsdag was volgens verschillende analisten het einde van een lange opmars van de S&P 500 van 110 dagen waarin de beurs niet meer dan 1% aan beurswaarde verloor.
Top bereikt?
De koersval werd voornamelijk geleid door financiële instellingen die tot wel 4% aan marktwaarde in rook zagen opgaan. Beleggers zijn als de dood dat Amerikaanse aandelenbeurzen overgewaardeerd zijn en dat een correctie op de loer ligt. Zo verbrak de Dow Jones dit jaar record na record en brak door de psychologische grens van 20.000 punten.
Ook het beleid van president Trump komt steeds meer onder een vergrootglas te liggen. Zo stellen enkele analisten dat het stimuleringsbeleid van Trump niet reëel is. De beoogde maatregelen én wetsaanpassingen van de nieuwe regering zijn veel moeilijker dan voorheen werd aangenomen. Ondanks de meerderheid van de Republikeinen in het Congres. Zo staat voor donderdagvond een belangrijke stemming over het afschaffen van Obamacare op de planning. De stemronde over het afschaffen van Obamacare is inmiddels uitgesteld tot vrijdagavond. Trump is hier woedend om en heeft gedreigd dat het Congres uiterlijk vrijdag moet stemmen anders laat hij Obamacare voortbestaan zoals het nu is.
Indien het voorstel tot afschaffen niet door het Congres komt is dit de eerste grote nederlaag voor Trump én een aanzet naar een beloofd beleid dat niet volledig kan worden gerealiseerd. De opmars van de Amerikaanse beurzen sinds november werd voornamelijk ingegeven op de aanname dat het beleid van Trump er voor zal zorgen dat de Amerikaanse economie flink zal groeien. Nu er steeds meer vraagtekens bij dit beleid worden gezet én de kans aanwezig is dat het beleid niet volledig kan worden uitgevoerd, zijn beleggers angstig voor een flinke correctie op de aandelenbeurzen.
Crisis in the making
Terwijl de ogen van de wereld voornamelijk gericht zijn op Europa en de kans op een ‘overwinning van het populisme’ tijdens verkiezingen in verschillende Europese landen, borrelt er een gigantische crisis op in de Verenigde Staten. Zo stelt David Stockman, oud directeur begrotingszaken onder president Ronald Reagan. Op Memorial Day, maandag 29 mei, wordt het Amerikaanse schuldenplafond bereikt. De Trump regering moet dan een staatsschuld financieren die 20.000 miljard dollar bereikt.
– “There is going to be a debt ceiling crisis like never before this summer and that’s what people don’t realize. They’ve burned up all the cash that Obama left on the balance sheet for whatever reason.”
– David Stockman
Het schuldenplafond omvat het bedrag dat de Amerikaanse overheid maximaal kan lenen wanneer het staatsleningen uitgeeft. Dit plafond is meerdere keren overschreden. President Obama besloot om een limiet op de schuld uit te stellen tot na de verkiezingen.
Indien het plafond niet wordt verhoogd, is de kans op een flinke correctie op de financiële markten reeël. Door het plafond te verhogen kan de overheid de rekeningen betalen die nu op de plank dreigen te blijven liggen. Niet betalen betekent in principe dat de VS een wanbetaler wordt en dat het land gedowngrade wordt. De laatste keer dat dit gebeurde was in de zomer van 2011. De S&P beursindex daalde toen met 20%. Pas in augustus werd een akkoord bereikt en het plafond opgehoogd. De Verenigde Staten werd afgestraft door kredietbeoordelaar S&P die de VS beroofde van haar triple A-rating.
In dezelfde periode steeg goud tot een record van $1800 per troy ounce. Ook zilver steeg in dezelfde periode tot ongekende hoogtes en naderde de prijs van $50 per troy ounce. Beide edelmetalen hebben zich meerdere keren bewezen als toevluchtsoord in tijden van grote financiële onzekerheden.
Een dergelijk scenario is ook nu niet ondenkbaar. Er zijn genoeg signalen die wijzen op de mogelijkheid dat dit kan gaan gebeuren. Zo is de nervositeit op de aandelenmarkten behoorlijk toegenomen en is de kans op een correctie na een “Trump-rally” van enkele maanden reëel te noemen. Daarnaast is de ontwikkeling van de Fear en Greed Index ook opvallend. De index van CNN die op basis van verschillende marktindicatoren het sentiment weergeeft is in vier weken van 83 gedaald naar 33. Dit wijst er op dat beleggers massaal rekening houden met een grote correctie op de beurzen en hun posities aan het afbouwen zijn.