Terwijl de goudprijs in de afgelopen weken zijn consolidatie afrondt, slaat de sector alarm. In de afgelopen maanden is de vraag naar het edelmetaal ontzettend gestegen, terwijl het aanbod achter blijft.
Het fenomeen Peak Gold is vaker belicht hier door onze analisten. Daarnaast zagen we tijdens de eerste corona-golf in maart acute leveringsproblemen ontstaan. Raffinaderijen gingen op slot, de beurshandel werd meerdere malen stilgelegd, en de premies schoten omhoog.
Na jaren van desinvesteren en het hoofd boven water houden voor mijnbouwbedrijven is gebleken dat de sector duidelijk niet is opgewassen tegen een nieuwe grote vraag vanuit de markt. De goudreserves en het aantal ton goud dat gewonnen wordt slinkt al jaren en er wordt steeds minder nieuw goud gedolven.
Deze ontwikkeling, gepaard met 2 belangrijke ontwikkelingen, kan de komende tijd voor de nodige problemen gaan zorgen. Het eerste probleem is de tweede coronagolf dat momenteel de wereld in een nieuwe houdgreep heeft. Diverse landen hebben nieuwe maatregelen aangekondigd die in sommige gevallen veel verder gaan dan de maatregelen die genomen zijn tijdens de eerste golf.
Deze maatregelen zullen ongetwijfeld hun effect hebben op de prijs en beschikbaarheid van fysiek goud aangezien elke link in de Supply Chain door deze nieuwe maatregelen direct wordt geraakt zoals hieronder is afgebeeld:
De tweede belangrijke ontwikkeling is de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vandaag en de eventuele nasleep hiervan. Wordt het Trump, of toch Biden? Óf een verhaal zonder duidelijke winnaar waardoor de chaos alleen maar groter zal worden.
Deze 3 mogelijke scenario’s spreken allemaal in het voordeel van goud. Zo heeft Goldman Sachs aan haar cliënten laten weten dat een eventuele overwinning van Biden positief is voor de prijsontwikkeling van edelmetalen. Volgens de zakenbank zal de dollar namelijk gaan dalen en zullen de goud- en zilverprijzen stijgen. Goldman Sachs adviseert vooral om naar zilver te kijken aangezien dit edelmetaal volgens de bank een groter rendement kan opleveren dan goud.
Naast het Biden-scenario kan een overwinning van Trump ook positief uitpakken voor de prijsontwikkeling van edelmetalen. Er zal ongetwijfeld de nodige onrust ontstaan mocht Trump herkozen worden. De huidige protesten van BLM & Antifa-achtige groeperingen zullen toenemen.
De veiligheidsdiensten staan volgens diverse berichten paraat om hier adequaat op te reageren. Deze onrust, gepaard met een tweede corona-golf in de Verenigde Staten én een nieuwe stimuleringsronde, zullen de vraag naar edelmetalen alleen maar verder doen toenemen.
De prijzen van zowel goud als zilver noteren sinds het dieptepunt op 23 september enkele procenten hoger en lijken hiermee een consolidatie af te ronden. Dit op een moment dat de wereld op politiek en economisch gebied in brand staat.