Anno 2017 lijkt de euro gered. We lezen de laatste tijd louter positieve berichten over de economie. Zowel in Nederland als in de rest van Europa. Maar is dat wel zo? Financieel journalist Maarten Schinkel schetst in VPRO Tegenlicht het gevaar waar de eurozone nog steeds mee worstelt, en dat alsmaar erger wordt.
In de documentaire gaat Maarten Schinkel op bezoek bij het zwakste Europese land (na Griekenland) op dit moment: Italië. Hieruit blijkt dat de huidige economische situatie van het land onhoudbaar is. Naast Italië, zijn er ook problemen in andere Zuid-Europese landen zoals Spanje en Portugal.
In de documentaire geven verschillende personen hun mening over de huidige staat van de Euro als valuta en de toekomst van de Euro. In de documentaire wordt veelvuldig gestuurd op nóg meer samenwerking tussen de eurolanden om een val van de Euro én de eurozone te voorkomen. Het is juist deze samenwerking die er voor zorgt en heeft gezorgd dat het verzet tegen Brussel alsmaar groter wordt.
De grote vraag die boven de markt hangt: is de Europese muntunie nog wel te handhaven? Waar de Italianen al voorzichtig nadenken over een leven na de euro, lijkt het onderwerp in Noord-Europa haast onbespreekbaar. Maarten Schinkel vraagt zich af met welke munt we in Nederland in de toekomst de rekening betalen: met de oude gulden, de nog te creëren ‘neuro’, of rest er geen andere mogelijkheid dan ons aan te sluiten bij de Duitse mark?
Met onder anderen: Paolo Savona (voormalig minister voor handel van Italië), Hans-Werner Sinn (econoom), Carsten Brzeski (hoofdeconoom ING), Dario Fabbri (geopolitiek onderzoeksbureau MacroGeo) en Carla Ruocco (Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo). De documentaire is hier te bekijken en duurt 45 minuten.