Nu de beëdiging van Trump als president van de VS dichterbij komt, zien we voorzichtig wat angst bij beleggers ontstaan. Zo is de opmars van de dollar gestopt na een lange stijging, en zijn aandelenbeurzen afwachtend. Wat betekent het nieuwe jaar voor goud en welk effect zal Trump hebben op het edelmetaal in 2017?
Fed-notulen: aanzienlijke onzekerheid
Gisterenavond verschenen de notulen van de Fed van december 2016. Hieruit blijkt dat leden van de Federal Reserve zich zorgen maken over de invloed die aanstaande president Donald Trump zal hebben op de economie. In de notulen wordt gesproken over ‘aanzienlijke onzekerheid’ vanwege Trump.
Tegelijkertijd staat in de notulen vermeld dat Trump zal zorgen voor een sterkere economische groei en hogere inflatie dan in eerste instantie werd aangenomen. Dit zou volgens de Fed leden betekenen dat er meer renteverhogingen aanstaande zijn.
De economische omstandigheden in de VS zijn vooralsnog goed. Zo gaat het goed met de consumentenvertrouwen in de VS. Enige punt van aandacht is dat er veel op krediet wordt gekocht door consumenten. Extra renteverhogingen kunnen hierbij voor problemen zorgen.
Goud
Een stijgende en sterkere inflatieverwachting voor 2017 kan zeer positief uitpakken voor de goudprijs. Het is vooral belangrijk om op te merken dat de financiële markten sinds de verkiezingsuitslag in de VS vooralsnog alleen de positieve effecten van de uitslag hebben ingeprijsd.
Nu de beëdiging van Trump dichterbij komt zien we dat financiële markten een pas op de plaats maken. De negatieve effecten komen namelijk steeds dichterbij; hogere inflatie, protectionisme en oplopende geopolitieke risico’s.
“The potentially positive economic elements of a Trump presidency have been priced in by markets. The potentially negative elements, including higher inflation, higher geo-political risks and increased protectionism have been largely ignored.”
– James Luke
De verwachtingen van een stijgende inflatie en geopolitieke ontwikkelingen wereldwijd spreken meer dan ooit in het voordeel van goud. Dit stelt analist James Luke, van Schroders Metals. In zulke situaties is goud een perfecte hedge voor je vermogen.
“Potential inflation, currency and financial market outcomes globally are arguably more extreme now that at any point since the end of the Second World War.”
– James Luke
Neerwaartse trend doorbroken
De neerwaartse trend van goud, die werd ingezet sinds 2012, is doorbroken. Het edelmetaal heeft in 2016 een rendement behaald van 10%. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor verdere stijgingen dit jaar.