De ECB overweegt volgens persbureau Reuters om een nieuwe ‘bad bank’ op te tuigen om daar alle slechte Europese leningen in onder te brengen.
Met de aanhoudend historisch lage rentestanden en de effecten van de coronacrisis op de economie is de vraag wat voor beleidsopties er nog zijn voor centrale banken. De tools die centrale banken kunnen en willen inzetten worden steeds rigozeur.
Slechte leningen verkopen
Europese banken zouden volgens het voorstel honderden miljarden euro’s aan slechte leningen kunnen verkopen aan deze bad bank. Hiermee kunnen de banken hun balansen opschonen, om zo minder kredietrisico te lopen.
Het aandeel van slechte leningen op Europese bankbalansen is in de afgelopen maanden bijzonder hard gestegen. Eind 2019 bedroeg de totale som van slechte leningen ondergebracht bij Europese banken nog € 500 miljard. De verwachting is dat dit bedrag door de coronacrisis zal oplopen tot meer dan €1.000.
Grootste economische crisis sinds WOII
De vooruitzichten en prognoses over de gevolgen van de corona-pandemie zijn nogal somber. Zo voorspellen zowel de DNB, de OESO, de Wereldbank en het IMF de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd hebben zowel consumenten als bedrijven door de lage rente in de afgelopen jaren veel geld geleend. Wanneer deze groepen in de problemen komen kan het aantal wanbetalingen stijgen met een groot sneeuwbaleffect voor Europese banken.
Het plan van één Europese ‘bad bank’ is vaker ter sprake gekomen. Nu verschillende landen en sectoren hard worden geraakt lijkt de urgentie vanuit Brussel om dit plan serieus te overwegen groter dan ooit.
De verwachte toename van zowel de werkloosheid als faillissementen zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het kredietrisico bij banken zal oplopen. De vrees dat banken daardoor minder kredieten zullen uitkeren zorgt voor een neerwaartse spiraal van de economie. Vanuit diverse kredietverstrekkers en klanten ontvangen wij berichten dat er momenteel al een nieuw acceptatiebeleid is doorgevoerd waarbij klanten die werkzaam zijn in sectoren die hard zullen zijn geraakt door de coronacrisis direct worden geweigerd voor een nieuw krediet.
Het probleem van slechte leningen is op dit moment vooral een probleem in Zuid-Europese landen. In het verleden hebben we hier uitvoerig bij stilgestaan bij voornamelijk de situatie in Italië. Tevens een van de hardst getroffen gebieden in Europa.
De belangrijkste vraag die beantwoord zal moeten worden is wie eventueel zal moeten opdraaien voor de verliezen die gekoppeld zijn aan de slechte leningen. Zijn dit centrale banken van de landen waar de leningen uit afkomstig zijn, is dit de Europese centrale bank, de overheden, of wellicht toch de burgers?