De monetaire verruimingspolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er voor gezorgd dat Europese landen sinds 2008 bijna €1 biljoen aan rente hebben bespaard. Dit concludeert de Duitse Bundesbank in een nieuw verschenen onderzoek.
De Duitse centrale bank stelt dat overheden door de extreem lage rente de afgelopen jaren flink hebben geprofiteerd bij het (her)financieren van schulden. In sommige landen liepen de besparingen op tot 10% van het Bruto Binnenlands Product. Het land dat het meest heeft geprofiteerd van het monetaire beleid van de ECB is Italië. De extreem lage rente heeft het Zuid-Europese land heeft in de periode tussen 2008 en 2016 meer dan 10% besparing opgeleverd. Nederland staat op een tweede plek en ook ons land bespaart samen met Oostenrijk en Frankrijk net iets meer dan 10% van het BBP.
ECB steunt overheden
De Bundesbank concludeert in het onderzoek dat de ECB handelt in strijd met haar eigen beleid. De centrale bank zorgt er namelijk indirect voor financiele steun aan Europese landen. De ECB steunt namelijk de financiering van overheden door het monetaire beleid van het opkopen van staatsobligaties en de extreem lage rente.
Europese overheden worden gewaarschuwd door de Bundesbank om rekening te houden met een stijgende rente en hier rekening mee te houden in de toekomst. Wanneer de ECB het monetaire beleid gaat afbouwen en de rente weer stijgt, zal de obligatiemarkt op hol slaan en de kredietwaardigheid tussen verschillende Europese landen (Noord-Europa vs. Zuid-Europa) flink gaan schommelen.