Voor het eerst sinds februari van dit jaar is het edelmetaal onder de grens van $1.200 per troy ounce gedoken. De daling was opvallend aangezien het een grote daling in een korte tijd betreft. Iets wat we eerder hebben gezien wanneer een grote hoeveelheid aan goud futurecontracten wordt gedumpt. De laatste keer dat de goudprijs onder de $1.200 per troy ounce noteerde, was in februari van dit jaar.
Opmars dollar
Analisten wijten de daling van goud voornamelijk aan de sterke dollar. De dollar is in de afgelopen week bijzonder sterk bezig. 1 euro is nu goed voor $1,05, waardoor pariteit tussen de euro en dollar steeds dichterbij komt.
Ook de overtuiging van de financiële markten over de naderende renteverhoging van de Federal Reserve, zorgt voor een nog sterkere dollar. De algemene stelling is dat een renteverhoging positief is voor de dollar en negatief is voor goud.
Positieve macrocijfers VS
Voordat de daling van goud begon gistermiddag verschenen er positieve macrocijfers uit de Verenigde Staten. Zo stegen de orders voor duurzame consumptiegoederen in oktober met 4,8%, terwijl economen rekenden op een toename van 1,7% voor goederen die langer dan drie jaar meegaan.
Ook het consumentenvertrouwen steeg. De index die het sentiment onder Amerikaanse consumenten meet, steeg deze maand van 87,2 naar 93,8. Bij een eerdere raming werd een stand gemeld van 91,6. Analisten rekenden in doorsnee dat dit cijfer onveranderd zou blijven.
Gouddump
Net als afgelopen week, toen goud een aantal procentpunten in korte tijd daalde, is ook dit keer (geheel toevallig of niet) een grote gouddump gedaan. Volgens de financiële blog ZeroHedge is tijdens de daling van goud gistermiddag een totaal van 50.000 goudcontracten gedumpt. Dit komt overeen met een waarde van ongeveer $6 miljard.
ETF’s
De belangstelling voor voor goud ETF’s neemt door de daling ook af volgens Bloomberg. De beheerders van goud ETF’s stevenen af op de grootste verkoopgolf in drie jaar tijd.
Verenigde Staten vs. Rest
Door de daling van goud in dollars zien we veel verkoop bewegingen van beleggers die goud aanhouden in dollars. Tegelijkertijd zien we in andere delen van de wereld dat beleggers juist massaal meer goud kopen. Zo stelt Adrian Ash, werkzaam bij BullionVault, een van ’s werelds grootste gouddealers, dat de vraag naar fysiek goud sinds eind oktober flink is gestegen.
“Users have now added well over half a tonne since end-October (652 kg). That already makes November the strongest month for net inflows since December 2012 (702 kg) with almost 10 days still to go.”
– Ardian Ash – BullionVault
Trumpmania
Het begint er steeds meer op te lijken dat de financiële markten volledig speculatief zijn geworden en aannames doen die niet met zekerheid waargemaakt kunnen worden. Dezelfde markten die negatief over Trump dachten, zijn opeens euforisch over de plannen die de president heeft.
Zo zullen de plannen van Trump voor een nóg grotere schuldenberg zorgen, is het vooralsnog niet bekend waar al het geld vandaan moet komen voor de verschillende plannen en lijkt protectionisme geen probleem meer voor de financiële markten, zelfs nadat de president aangeeft dat hij handelsverdragen eenzijdig wil opzeggen. Én vergeten beleggers dat goud de beste manier is om je in te dekken tegen inflatie, die er hoe dan ook zal komen.
Rest ons niets anders dan te eindigen met een van oudste wijsheden op het gebied van beleggen; “Buy the dip”.