Voor het eerst sinds 25 januari is de goudprijs gedaald onder de psychologisch belangrijke grens van 1.300 dollar per troy ounce. Vrijdag net voor het sluiten van de Amerikaanse markt daalde de goudprijs tot een niveau van 1.293 dollar per troy ounce. Op het moment van schrijven noteert de goudprijs 1.287 dollar per troy ounce.
De goudmarkt start de nieuwe maand in mineur nadat het door de belangrijke grens van 1.300 dollar per troy ounce daalt. Enkele analisten stellen dat de goudprijs een belangrijk steunpunt heeft doorbroken en dat het edelmetaal na een stijging van vier maanden een gedeelte van de winst teruggeeft aan de markt.
De daling van de goudprijs ontstond nadat de economie in de Verenigde Staten een bescheiden veerkracht toonde op basis van enkele macro-economische cijfers. Zo lieten economische data zien dat het vierde kwartaal in de VS sterker was dan voorheen werd aangenomen (groei van 2,6 procent vs een verwachting van 2,2 procent). Tegelijkertijd verschenen er vrijdag cijfers die wijzen op een vertraging in de industriële productie en een daling van het inkomen in januari van dit jaar.
Al met al waren de macro-economische cijfers niet zo zwak als sommige economen hadden verwacht, waarmee er een nieuwe impuls ontstond voor de Amerikaanse dollar. Niet geheel toevallig sprak de Amerikaanse president Trump dit weekend de wens uit voor een zwakkere Amerikaanse dollar. Een sterke dollar is immers slecht voor de concurrentiepositie van de VS. “We hebben een meneer bij de Fed die houdt van een zeer sterke dollar. Ik hou van een sterke dollar, maar ik wil een dollar die geweldig is voor ons land, niet een dollar die zo sterk is dat hij ons ervan weerhoudt om handel te drijven met andere landen,” aldus Trump.
Renteverwachtingen
Volgens Ole Hansen, hoofd strategie van de commodity afdeling van Saxo Bank, komt het allemaal neer op de renteverwachtingen van de Fed. De Amerikaanse centrale bank heeft de rente inmiddels al vijf keer verhoogd en de roep om verlaging wordt alsmaar luider.
Ondanks de niet zo zwakke macro-economische cijfers van afgelopen week, wijst de meeste data uit de VS vooralsnog op een afnemende economische groei. Dit vergroot de verwachting dat centrale bankiers weer de weg van goedkoop geld ingaan om zo de inflatie weer nieuw leven in te blazen. De kans op een herhaling van de periode 2008-2011 is hierbij groot. Het was die periode waarin de Fed het beleid van kwalitatieve verruiming liet vieren om zo de vurig gehoopte inflatie op te krikken. Niet geheel toevallig steeg goud in die periode van 700 dollar naar 1900 dollar per troy ounce. Goud als belegging raakt namelijk in trek wanneer de rente wereldwijd de neiging heeft om te gaan dalen.
Ook nu laat de inflatie het afweten en de eerste tekenen van een shift in het beleid van centrale banken is zichtbaar. Haruhiko Kuroda, de gouverneur van de Bank of Japan, heeft afgelopen week het Japanse parlement laten weten dat hij het beleid verder gaat versoepelen. Duitsland, dé motor van Europa, sukkelt economisch gezien al een aantal maanden.
De ECB wordt hiermee geconfronteerd met een groot probleem. Net nu de centrale bank een begin wil maken met het afbouwen van het opkoopprogramma duiken de eerste scheuren in de eurozone op.
Buy the dip?
Momenteel is het niveau van 1.275 dollar per troy ounce een belangrijk steunpunt voor de goudprijs. Indien de goudprijs boven dit niveau stand houdt, is de kans groot dat beleggingsfondsen in het edelmetaal stappen zoals eerder hier is uitgelegd. De toestroom van beleggingsfondsen kan een nieuw startsein zijn voor de goudprijs om de weg, die in oktober werd ingeslagen, door te zetten. Of dit scenario ook daadwerkelijk zal plaatsvinden blijft even afwachten…