De interesse in goud-gerelateerde ETF’s steeg in september met 68,1 ton. Hiermee is er momenteel meer dan 1.000 ton goud dat wordt aangehouden in goud-gerelateerde ETF’s. Een nieuw record.
In september daalde de goudprijs scherp. Met een daling van 3,6 procent kende het edelmetaal zelfs een van de sterkste dalingen van de afgelopen vier jaar. In een nieuw verschenen rapport relativeert de World Gold Council deze daling. De goudprijs steeg namelijk tussen maart en juni met 22 procent, en bereikte in augustus een nieuw all-time high.
Wanneer de prijs in een dergelijk kort tijdsbestek zo hard omhoog gaat, is het niet meer dan normaal dat de stijging op een gegeven moment een pauze inlast of zelfs daalt, aldus de World Gold Council. Daarnaast veerde in diezelfde periode de Amerikaanse dollar op met 4 procent. Wat vaak betekent dat de goudprijs een omgekeerde weg bewandelt.
De daling van de goudprijs zorgde niet voor een daling in de interesse naar goud zoals blijkt uit de meest recente cijfers. De vraag naar goud bleef namelijk groot. Zo ook in de Verenigde Staten. Daar was de vraag goed voor 34,6 ton aan goud-gerelateerde ETF’s. Europese fondsen zagen een instroom van 26 ton aan goud.
Wat vooral opvalt is de vraag vanuit Azië. Uit de gegevens van het rapport blijkt namelijk dat de investeringsvraag vanuit de Aziatische markt 7 ton bedroeg. Een kleine hoeveelheid in vergelijking met andere markten. Desondanks is dit cijfer belangrijk omdat Azië traditioneel gezien de voorkeur geeft aan fysiek goud in plaats van goud ETF’s.