Zelfs drie renteverhogingen door de Federal Reserve of de langverwachte belastinghervormingen hebben de dollar niet kunnen redden. De Greenback is de grootste verliezer van 2017.
Begin 2017 gingen verschillende analisten uit van pariteit tussen de Euro en de Dollar. De dollar was in het laatste kwartaal van 2016 bezig aan een opmars waardoor iedereen er vanuit ging dat pariteit slechts een kwestie van tijd was. Inmiddels lijkt pariteit tussen beide munten ver weg.
Het grootste verlies werd behaald tegenover de Euro. De dollar daalde –14,14% ten opzichte van onze munt. Daarnaast leverde de dollar ook aan waarde in tegenover het Britse pond (-9,5%), de Australische dollar (-8,36%), de Canadese dollar (-6,36%), Japanse Yen (-3,69%).
Zoals we zien aan de hand van de bovenstaande dollar-index, die de waarde van de Amerikaanse dollar afzet tegen 26 andere valuta, daalde de munt gedurende de eerste 3 kwartalen van het jaar bijna non-stop. In September en Oktober kreeg de munt wat lucht om in November en December weer te dalen.
Daling opmerkelijk
De daling van de Greenback is opmerkelijk, aangezien de Fed 3 renteverhogingen heeft doorgevoerd en daarnaast een begin heeft gemaakt met het terugbrengen van de enorme balanstotaal. In theorie zouden deze besluiten tot schaarste van de dollar moeten zorgen en dus een hogere waarde.
Desondanks daalt de dollar zoals we zien in de grafiek hierboven. De voornaamste reden hiervoor is volgens analisten het huidige beleid van president Trump. De belastinghervormingen die de president wil doorvoeren hebben op dit moment nog geen positieve invloed op de dollar. Daarnaast zijn steeds meer landen bezig om met elkaar te handelen in andere valuta.
2018 belooft wat dat betreft een spannend jaar te worden voor de Greenback. Zet de daling van de koning onder de valuta door, of zorgt de belastinghervorming van Trump alsnog voor een ommekeer? We houden je op de hoogte!