De contouren van een dreigende handelsoorlog die op dit moment voor spanningen zorgt tussen de Verenigde Staten, China en Europa, zorgen elders voor de grootste onrust. Met name de valuta’s van opkomende landen moeten het op dit moment ontgelden. Zo daalde de Argentijnse peso vandaag naar het laagste niveau ooit.
Nadat Trump in de afgelopen weken heeft aangekondigd de importheffingen voor verschillende landen te verhogen, reageerden zowel Europa als China met tegenmaatregelen. Door de toegenomen onzekerheid kiezen steeds meer beleggers, zowel particulier als institutioneel, voor veilige havens op valutamarkten zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. Dit gaat ten koste van de opkomende landen, waar de valuta’s vaak meer volatiel reageren op (geo)politieke ontwikkelingen.
Dit is op dit moment voornamelijk goed zichtbaar bij de Argentijnse peso en de Turkse lira. Door verschillende (interne) economische en politieke problemen zijn de valuta’s van beide landen sinds de jaarwisseling met meer dan 30 procent gedaald.
Nieuw dieptepunt voor Argentijnse peso
De Argentijnse peso kelderde vandaag weer naar een nieuw dieptepunt tegenover de Amerikaanse dollar, nadat het afgelopen week ook al een nieuw record had gevestigd. Op het moment van schrijven noteert de munt een nieuw dieptepunt van 28,7 peso tegen de Amerikaanse dollar.
De peso daalde al meer dan 49% ondanks de aankondiging van de Argentijnse regering dat het land een lening van het IMF krijgt van 50 miljard dollar. Dat geld is nodig om het vertrouwen in de nationale economie van het land te herstellen.
Emerging Markets: de volgende crisis?
Door de sterke dollar komen steeds meer opkomende landen in de problemen. Naast Argentinië en Turkije zijn de ogen ook gericht op Brazilië. Volgens verschillende analisten is een beurscrisis in opkomende markten aanstaande. Redenen voor deze zorgen is het feit dat de valuta’s van verschillende landen uitzonderlijk slecht presteren. Daarnaast is in juni door beleggers 12,4 miljard dollar cash uit aandelen gerelateerde fondsen weggehaald. De grootste uitstroom sinds oktober 2008, te midden van een van de ergste financiële crises.