De inflatie in Venezuela zal bij onveranderd beleid eind dit jaar 1 miljoen procent bedragen. Dit stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een maandag gepubliceerde analyse over Latijns-Amerikaanse landen. Het IMF vergelijkt de situatie in Venezuela met de hyperinflatie in Duitsland na de Eerste Wereldoorlog.
Volgens Alejandro Werner van het IMF blijft Venezuela vastzitten in een diepe economische en sociale crisis. Het IMF voorspelt dat het reële bruto binnenlands product (bbp) van het land in 2018 met circa 18 procent zal dalen. Dit is tevens al de derde daling met dubbele cijfers achter elkaar. Een aanzienlijke daling van de olieproductie in het land wordt onder meer als reden aangevoerd voor de penibele situatie.
Het IMF verwacht dat de regering in Venezuela zal vasthouden aan ‘grote begrotingstekorten die volledig gefinancierd zullen worden door het bijdrukken van geld’. Mede hierdoor is het IMF van mening dat de inflatie verder zal oplopen tot 1.000.000 procent tegen het einde van dit jaar.
Hyperinflatie
Het IMF vergelijkt de situatie in Venezuela met die van Duitsland net na de Eerste Wereldoorlog, én met die van Zimbabwe eind jaren nul. De consequenties van een hyperinflatie hebben verregaande gevolgen. Zo zal hyperinflatie zorgen voor de instorting van de economische activiteit, en een toenemende achteruitgang van het aanbod van publieke goederen zoals water, elektriciteit, gezondheidszorg en transport. Dit zal volgens het IMF een grote migrantenstroom teweegbrengen met het risico voor ‘spill-over-effecten’ in buurlanden.
Venezuela verkeert sinds het instorten van de olieprijzen vier jaar geleden in een ernstige economische crisis. Honderduizenden Venezolanen zijn op de vlucht geslagen wegens hyperinflatie en tekorten aan primaire levensbehoeften.
Bloomberg onderhoudt een index waarin de prijs van een kopje koffie in Venezuela wordt bijgehouden. Deze zogenaamde ‘Café Con Leche Index’ is in de afgelopen 12 maanden al gestegen met 60.000 procent. Daarnaast versnelt de groei waarbij de groei in de afgelopen 3 maanden is gestegen met 300.000 procent.
In een poging om de mensen van de honger af te houden, heeft president Maduro het nationale minimumloon vier keer verhoogd dit jaar. Het minimumloon is nu 3 miljoen bolivars per maand, omgerekend slechts 1,14 dollar op de zwarte markt. Maduro heeft ook beloofd werknemers extra maaltijd tickets te geven voor de bestrijding van stijgende voedselprijzen .