Iran trekt zich terug uit delen van het atoomakkoord uit 2015. Staatsbureau Isna meldt dat president Rohani dit besluit per brief aan Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Rusland en China heeft laten weten. Deze landen waren betrokken bij het akkoord waarin werd afgesproken dat Iran het verrijken van uranium zou beperken in ruil voor het opheffen van economische sancties.
Het besluit van Iran volgt exact een jaar na de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het akkoord. De VS voerde na de verkiezing van Trump nieuwe sancties in tegen Iran. Ondanks deze sancties bleef Iran zich houden aan het atoomakkoord volgens controleurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).
Nieuw akkoord
Rohani stelt dat er nu een nieuw akkoord dient te komen met de overgebleven partijen. Het besluit van Iran is volgens Rohani bedoeld om het akkoord te redden. “Als de vijf overgebleven partijen komen onderhandelen en Iran willen helpen, zal Iran zich weer houden aan gemaakte afspraken,” aldus Rohani.
Europa heeft na het terugtrekken van de VS gezegd dat het Iran zou helpen om het economische leed te verzachten. Toch heeft de EU niks gedaan om het land te helpen. Ook in Europa is de angst voor represailles vanuit de VS tegen landen die zaken doen met Iran groot.
Rohani geeft de 5 landen nu zestig dagen de tijd om de Iraanse olie- en financiële sector te beschermen tegen de Amerikaanse sancties. Na deze 60 dagen zal Iran de productie van verrijkt uranium verhogen.
Amerikaanse sancties
Door de Amerikaanse sancties zijn alle Westerse bedrijven uit het land weggetrokken. Dit terwijl het land zich nog wel moet houden aan de deal die juist zou zorgen voor een economische impuls in het land.
“Situatie dreigt te escaleren”
Naast de economische sancties voert de Verenigde Staten de militaire aanwezigheid rondom Iran op. Maandag stuurde de Verenigde Staten oorlogsschepen naar het Midden-Oosten. Volgens John Bolton, nationale veiligheidsadviseur, moet dit worden gezien als waarschuwing aan het adres van Iran. Naast de oorlogsschepen heeft de Verenigde Staten ook een viertal B-52 bommenwerpers richting het Midden-Oosten gestuurd.
Volgens een rapport van Axios heeft de Verenigde Staten dit besluit genomen na informatie van Israël over een vermeend Iraans complot om Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten aan te vallen.