Afgelopen weekend liet Donald Trump weten helemaal klaar te zijn met de fratsen van Noord-Korea. Een militair ingrijpen wordt niet langer geschuwd door Trump. De spanningen rondom Noord-Korea overschaduwen dan ook het eerste bezoek van de nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Rex Tillerson, aan Azië.
Mede door de spanningen konden belangrijke zaken zoals vrijhandel, protectionisme, en het wisselkoersbeleid niet worden besproken. Toen Tillerson onderweg was in het vliegtuig zette Trump de verhoudingen op scherp met een tweet met een sneer naar China. Ook Tillerson zelf stelt dat militaire actie een optie is die op dit moment op tafel ligt.
North Korea is behaving very badly. They have been “playing” the United States for years. China has done little to help!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 17 maart 2017
Noord-Korea
De zorgen om een escalatie in Azië én de inmenging van de Verenigde Staten zorgen voor grote spanningen in het continent.
Zo heeft Zuid-Korea ingestemd met een raketschild van de Verenigde Staten op haar grondgebied. Dit moet Noord-Korea afschrikken, terwijl China dit ziet als een directe provocatie. Al langer zijn er spanningen onderling tussen de VS en China als het gaat om wie het voor het zeggen heeft in het gebied.
China is dé grootmacht in Azië, terwijl andere landen zoals Zuid-Korea, Japan, Taiwan en de Filipijnen zich profileren als bondgenoten van de Verenigde Staten. Elk conflict dat zich afspeelt in Azië heeft betrekking op dit grotere thema.
Chinese sancties tegen Zuid-Korea
Ondertussen heeft China woedend gereageerd op het voornemen van Zuid-Korea om het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD te plaatsen. In verschillende media is daarom opgeroepen tot een boycot van Zuid-Koreaanse producten. Aan deze oproep wordt massaal gehoor gegeven door de Chinese bevolking. Zo blijkt uit talloze video’s die online verschijnen waarin Zuid-Koreaanse producten in China het moeten ontgelden.
De Chinezen zijn er als de dood voor dat met de installatie van THAAD, de Verenigde Staten er op uit is om China als militaire macht in het gareel te houden. Met het raketafweersysteem zijn namelijk ook Chinese raketten te onderscheppen. Iets wat volgens China de Amerikanen goed uitkomt om hun positie op het continent te versterken.
Nieuwe verkiezingen Zuid-Korea
In Zuid-Korea staan voor mei nieuwe presidentsverkiezingen gepland. In mei mag de bevolking een nieuw staatshoofd kiezen, omdat de huidige president Park Geun Hye is afgezet vanwege betrokkenheid bij een corruptieschandaal. Het is dezelfde Park die vorig jaar instemde met plaatsing van THAAD. Hierdoor maakte de president zich niet populair onder de Zuid-Koreaanse bevolking.
Aangezien de kans aanwezig is dat een nieuw gekozen president alsnog afziet van het plaatsen van THAAD, zijn de Amerikanen bezig om de druk op te voeren op Zuid-Korea. De bemoeizucht van de Verenigde Staten in de regio is opmerkelijk. Juist omdat Trump tijdens de verkiezingen stelde dat de Verenigde Staten zich minder moet gaan bemoeien met buitenlandse conflicten. Daarom stellen sommige analytici dat Donald Trump juist uit is op een militaire confrontatie, om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen over afsluiterschandalen en een rammelende zorgwet.
De approval rates van Gallup zoals afgebeeld hierboven, laten zien dat steeds minder mensen in de Verenigde Staten het beleid van de nieuwe president goedkeuren. Nog nooit had een zittende president zo’n lage score. Het gedeelte van de ondervraagden dat het beleid van Trump momenteel afkeurt steeg tot 58%, terwijl nog slechts 37% zijn beleid goedkeurt.
Legers in staat van paraatheid
Vanwege de grote spanningen in de regio hebben 5 landen hun legers in
Noord-Korea blijft de Verenigde Staten daarnaast uitdagen. Zo verscheen er een propagandavideo uit het land waarin een Amerikaans vliegdekschip wordt opgeblazen. In de video wordt zonder blikken of blozen gezegd dat Noord-Korea klaar is voor een oorlog met de Amerikanen.
De video werd op Youtube geplaatst door Uriminzokkiri. Uit onderzoek blijkt dat dit een door de Noord-Koreaanse overheid gecontroleerde nieuwswebsite is. De propagandavideo zorgde gisteren voor de nodige spanning onder beleggers. Zo verloren de belangrijkste graadmeters van de Amerikaanse beurzen 2%, omgerekend 80 miljard dollar.
In verschillende media wordt nu al gesproken over een ‘wake up call’ voor Amerikaanse beurzen. De spanningen in Azië in combinatie met het besef dat het stimuleringsbeleid van Donald Trump toch niet zo reëel blijkt te zijn als eerder werd aangenomen, zorgen er voor dat de onzekerheid op de financiële markten flink is toegenomen.
Hedge tegen onzekerheid
Een manier om jezelf te beschermen tegen deze onzekerheid is het aankopen van goud en zilver. In het verleden hebben beide edelmetalen laten zien zich knap staande te houden in tijden van grote onzekerheden. Wilt u uw vermogen beschermen én wilt u profiteren van de onzekerheid op de beurzen? Koop dan nú goud of zilver voor de scherpste prijs van Nederland.