Donald Trump is nog maar een paar weken verwijderd van het presidentschap in de Verenigde Staten. Barack Obama doet ondertussen hard zijn best om een ware puinhoop achter te laten voor de nieuwe president van de Verenigde Staten.
Israël
Afgelopen week zette president Obama de historische relatie met Israël op het spel door zicht te onthouden van een veto tijdens een VN-resolutie over Israëlische nederzettingen. Dit kwam hem op harde kritiek te staan van de Israëlische premier Netanyahu. Opvallend is dat president Obama vijf jaar geleden precies dezelfde resolutie met een veto liet blokkeren. Nu, terwijl zijn opvolger al is gekozen en over een paar weken het Witte Huis zal betreden mag de resolutie doorgang vinden. Donald Trump reageerde overigens kalm door Israël er op te wijzen dat er na 20 januari een nieuw beleid gevoerd zal worden en dat het land geduld moet hebben.
Rusland
Obama heeft op de valreep ook Rusland een historisch zware straf opgelegd. Volgens de president staat vast dat de Russen zich hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Mede hierdoor werd donderdagavond besloten om 35 Russische diplomaten het land uit te zetten. De slechte relatie tussen beide landen wordt, met nog 3 weken totdat Obama het toneel moet verlaten, op scherp gezet.
Vandaag werd als bewijs een rapport vrijgegeven (hier te lezen) waaruit onomstotelijk moet blijken dat Rusland inderdaad betrokken is geweest bij het hacken van de Democratische partij. Het meest opvallende aan het rapport is de disclaimer waarmee wordt begonnen. Hierin stelt Homeland Security dat het geen garantie kan geven over de echtheid van de informatie die in het rapport staat vermeld. Dit terwijl Obama meerdere keren heeft gesteld dat er genoeg en onomstotelijk bewijs is dat Rusland de Amerikaanse verkiezingen heeft proberen te beïnvloeden door de Democratische partij te hacken.
Putin reageert kalm en volwassen
Direct na de aankondiging van het besluit van de Verenigde Staten reageerden de Russen woedend. Vanochtend doken de eerste geruchten op dat Rusland wellicht ook alle Amerikaanse diplomaten het land uit gaat wijzen. Ondertussen is officieel bekend wat het antwoord van de Russen zal zijn: helemaal niets. Rusland zal geen enkele stap of Amerikaanse diplomaat het land uitzetten als vergelding voor de acties van de Amerikanen.
Putin stelt in een persbericht dat hij de acties van Obama betreurt. De Russen willen eerst bekijken wat Donald Trump gaat doen zodra hij aan de macht komt, op 20 januari. Ook de Russische ambassade in Groot-Brittannië reageerde gevat op het besluit van president Obama.
President Obama expels 35 diplomats in Cold War deja vu. As everybody, incl people, will be glad to see the last of this hapless Adm. pic.twitter.com/mleqA16H8D
— Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) 29 december 2016
Het lijkt er dus vooralsnog op dat het plan van Obama om voor nóg meer onrust te zorgen is mislukt. Toch heeft de huidige president nog drie weken de tijd om het buitenlands beleid van de Verenigde Staten nog erger te beschadigen.