Sinds enkele weken zijn alle ogen gericht op Italië als potentieel crisisland voor de eurozone.
In de afgelopen weken zijn de rentes op Italiaanse staatsobligaties flink opgelopen, als gevolg van de vorming van een regering van de Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging. De 10-jarige Italiaanse staatslening noteert op dit moment een rente van 2,9%, terwijl deze begin mei nog net onder de 2% stond.
Nieuwe regering Italië
Na veel onrust en chaos rondom de vorming van een nieuwe Italiaanse regering, geleid door Giuseppe Conte, is de regering eindelijk rond en heeft Conte tevens zijn eerste toespraak gegeven maandag. Tevens heeft Paolo Savona, de man die in eerste instantie de minister van Financiën zou worden, het ministerie van Europese zaken gekregen. Het voornemen om de anti-euro Paolo Savona aan te stellen als minister van Financiën was in eerste instantie dé reden van ex-president Matarella om zijn goedkeuring voor de nieuwe regering te weigeren.
De nieuwe Italiaanse regering heeft al aangegeven dat het niet van plan is om te voldoen aan de Europese norm voor het begrotingstekort. Daarnaast ergert de eurosceptische minister van Financiën, Giovanni Tria zich aan de in de ogen van de Italianen oneerlijke concurrentiepositie van Duitsland binnen Europa.
‘Vluchtelingenkamp van Europa’
Ook wat betreft het Immigratievraagstuk laat de nieuwe regering gelijk zijn tanden zien. Zo verklaarde de nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, dat Italië niet langer ‘het vluchtelingenkamp van Europa” wil zijn. Salvini stelde maandag dat het land meer steun van de EU wil bij het oplossen van de problemen die gepaard gaan met de toestroom van migranten. Sinds 2014 zijn alleen al vanuit Noord-Afrika meer dan 600.000 migranten aangekomen in Italië.
Tijdens een bezoek aan een ontvangstcentrum kondigde de nieuwe minister aan, dat voor migranten in Italië “het feest voorbij is”. Salvini wil onder meer detentiecentra laten bouwen voor migranten die worden uitgezet.
Rusland
Tijdens de eerste toespraak van de nieuwe Italiaanse president Conte, kwam ook Rusland ter sprake. Hierover was hij helder: de sancties tegen Rusland door EU-landen moeten worden afgeschaft. Italië blijft wel een trouwe bondgenoot van de NAVO, maar Conte bestempelt de omgang met Rusland als verkeerd.
Nouriel Roubini
De markt lijkt iets minder nerveus sinds de nieuwe regering is aangesteld. Toch is niet iedereen gerust op een goede afloop. Zo ook de Amerikaanse econoom Nouriel ‘Dr. Doom’ Roubini.
Roubini kreeg de bijnaam ‘Dr. Doom’, in de jaren voor de kredietcrisis van 2008. Toen waarschuwde Roubini voor een schuldenzeepbel die tot een grote financiële crisis zou leiden.
In een opiniestuk voor Project Syndicate schreef Roubini dat de ‘financiële markten eindelijk zijn wakkergeschud en beseffen dat er een mogelijkheid bestaat dat een populistische regering het land uit de eurozone haalt”. Volgens Roubini is de kans ook klein dat de huidige crisis zomaar zal overwaaien, gelet op de slappe economische prestaties van het land.
Roubini verwacht dat de regering van president Conte op korte termijn compromissen moet sluiten om in de eurozone te blijven. Al is dit volgens hem maar om de schade, die een volledige breuk met de eurozone zou veroorzaken, te beperken. Maar op de langere termijn wordt de verleiding voor Italië échter wel groter om uit de euro te stappen.