Het huis van Afgevaardigden heeft dinsdagavond met een gigantische meerderheid gestemd vóór nieuwe sancties tegen Rusland. Daarnaast worden Noord-Korea en Iran ook getroffen door nieuwe sancties.
Maar liefst 419 van de 435 leden stemden voor nieuwe sancties tegen Rusland. De nieuwe sancties worden opgelegd vanwege “inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen”, die tot op de dag van vandaag nog steeds niet bewezen zijn. Daarnaast stelt Washington dat Rusland ook gestraft moet worden voor haar militaire rol in zowel Oekraïne als Syrië.
De nieuwe sancties zijn voorgedragen aan de Senaat die de sancties als wet kan overnemen. Daarna ligt de bal bij president Trump om de nieuwe sancties officieel te ondertekenen óf zijn veto erover uit te spreken.
Rusland belooft ‘pijnlijke’ reactie
In de afgelopen jaren heeft Rusland nog geen enkel sanctie opgelegd aan de Verenigde Staten. Echter is de maat nu vol als we enkele prominente leden van het Russische parlement moeten geloven. Zo schrijft Konstantin Kosatsjev, lid van het Russische parlement, op zijn Facebook dat de maat vol is en Rusland moet reageren met een ‘pijnlijke’ reactie voor de Amerikanen.
“Russia should prepare a response to the sanctions that’s “painful for the Americans.”
– Konstantin Kosatsjev
Ook de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Riabkov laat weten dat de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten indien de nieuwe sancties worden aangenomen, alleen maar verder zal verslechteren.
“What is happening defies common sense. The authors and sponsors of this bill are taking a very serious step towards destroying any potential for normalizing relations with Russia. We told them dozens of times that such actions would not be left without a response. I believe the signal went through even though present-day Washington tends to listen to and hear from no one but itself”
– Sergej Riabkov
Europa komt met “gepaste” reactie
De onvrede over de nieuwe aangekondige sancties kwam niet alleen uit Rusland. Ook vanuit Europa reageren regeringen en het bedrijfsleven woedend. Zo vreest het bedrijfsleven in Europa dat de nieuwe sancties cruciale gezamenlijke energieprojecten met Rusland in gevaar brengen.
Daarnaast stellen enkele politici dat de nieuwe sancties, economisch gemotiveerd zijn. Met de nieuwe sancties doet de Verenigde Staten een poging om de Europese aardgasmarkt uit Russische handen te nemen ten gunste van Amerikaans vloeibaar aardgas. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken reageerde daarop door te stellen dat de Verenigde Staten niet het recht heeft om Duitse bedrijven te vertellen hoe ze met buitenlandse zakenpartners moeten optreden.
In een verklaring woensdag zei EU-commissaris Jean-Claude Juncker dat de nieuwe Amerikaanse sancties onbedoelde eenzijdige gevolgen kunnen hebben voor energiebelangen van de Europa. Juncker gaf ook een waarschuwing uit aan de Verenigde Staten door te stellen dat wanneer de EU Commissie tot de conclusie komt dat de Europese bezorgdheid niet serieus wordt genomen de EU klaar staat om in een kwestie van dagen op “passende wijze” te reageren op de sancties van de Verenigde Staten.
“America first can not mean that Europe’s interests come last”
– Jean Claude Juncker
Door de nieuwe sancties zit Trump opgezadeld met een nieuw probleem. Wanneer hij kiest om de nieuwe sancties tegen te houden met een veto, dan zal hij wederom worden beschuldigd van pro-Russische motivering. Tegelijkertijd leidt het ondertekenen van de wet tot een verslechtering van de betrekkingen met Rusland én Europa.