De Russische centrale bank heeft in januari haar goudreserves uitgebreid met 20 ton, waarbij de totale Russische goudreserves uitkomen op 1.857 ton. Hiermee passeert het land China in de top 10 landen met de grootste goudreserves.
Sinds maart 2015 heeft het land elke maand haar goudreserves vergroot. Het land heeft behoort sinds deze maand tot de top 5 houders met de meeste goudreserves. Rusland passeert hierdoor China, dat naar verluidt 1.843 ton goud bezit. In de afgelopen 15 jaar hebben zowel Moskou als Beijing agressief goud toegevoegd aan hun reserves om hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.
Het verschil tussen het beleid van beide landen en de Westerse landen is volgens edelmetaalexpert Ronan Manly van Bullionstar interessant. Interessant is dat zowel Rusland als China hun goudophopingen bekend maken en promoten en publiekelijk naar goud verwijzen als een strategisch monetair actief. Ze maken er geen geheim van. Maar aan de andere kant doen de VS het tegenovergestelde en laten ze de strategische rol van goud voortdurend achterwege”, aldus Manly tegen Russian Times.
De Verenigde Staten claimen nog steeds de grootste goudhouder ter wereld te zijn met een totale goudreserve van 8.134 ton goud. Desondanks zijn er al jaren twijfels over dit cijfer. Het toezicht op de Amerikaanse goudreserves is al jaren ondoorzichtig en geheim. Zo is er nooit een volledig onafhankelijke audit van de Amerikaanse goudreserves geweest en de bewaarders van het goud: de US Mint en de Federal Reserve van New York. Niemand wordt toegelaten in de kluizen om het goud te bekijken of te controleren.
Diversificatie
De Russische centrale bank heeft het tempo van goudaankopen in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. De goudreserves zijn verhoogd om zo tegemoet te komen aan het doel van president Putin om Rusland minder kwetsbaar te maken voor geopolitieke risico’s. De Russische goudreserves zijn sinds 2000 met meer dan 500% gestegen.