Rusland meldt vandaag dat anti-Assad strijdtroepen in Idlib zijn begonnen met het filmen van “fake beeldmateriaal van chemische aanvallen”. Rusland heeft in de afgelopen weken al meerdere keren de VS er van beschuldigd dat het van plan is om een gifgasaanval in scene te zetten om zo een ‘legitieme’ reden te hebben om zich van Assad te ontdoen.
Het Russische Ministerie van Defensie claimt dat de beelden naar verwachting vanavond aan diverse tv-kanalen en Westerse journalisten zullen worden verzonden.
“According to the information received from inhabitants of Idlib province, militants are now filming a staged provocation in the city of Jisr al-Shugur, where “chemical weapons” are depicted as being used by the Syrian army against civilians. The film crews of several Middle Eastern TV channels arrived in Jisr al-Shugur in the morning, as well as the regional affiliate of one of the main American television news networks.”
– Russische Ministerie van Defensie – Sputnik
Tegelijkertijd verschijnt vandaag ook het bericht waarin de Wall Street Journal bevestigt dat het Witte Huis in rechtstreeks contact staat met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk over mogelijk gecoördineerde aanvallen op Syrië.
In de afgelopen weken heeft de Verenigde Staten meerdere keren president Assad er van beschuldigd dat de president van plan is om gifgasaanvallen uit te voeren op Idlib. Verschillende experts achten de kans klein dat dit zal gebeuren aangezien Idlib het laatste bolwerk is van terroristen en het risico op vergeldingen vanuit het Westen te groot is om een dergelijke aanval uit te voeren.
Desalniettemin is de VS er van overtuigd dat Assad chloorgas zal gebruiken tijdens de aanvallen. Meerdere Westerse kranten melden dat Assad officieel de opdracht heeft gegeven voor gifgasaanvallen terwijl hier vooralsnog geen enkele officiële bron voor is.
Assad moet weg
Het lijkt er op dat het Westen hoe dan ook van plan is om Assad het presidentschap te ontnemen. Iets wat in eerste instantie, toen de oorlog in Syrië begon, een van de hoofddoelen was van de VS en haar bondgenoten. Mede hierdoor werden Syrische terrreurbewegingen gesteund, zowel financieel als met wapens. Ook Nederland deed hier aan mee zoals deze week bekend werd tijdens een reportage van Nieuwsuur.
Daarna stelde Trump na zijn aantreden dat de Amerikanen zich terug zouden trekken uit Syrië en dat president Assad kon blijven. In de afgelopen weken is het beleid rondom Assad wat betreft het Westen dus met 180 graden gedraaid en krijgt de president volgens de Russen een gifgasaanval in zijn schoenen geschoven om zo een aanval te legitimeren. Ondertussen blijven landen als Rusland en Iran achter Assad staan en zal de situatie in het gebied de komende dagen explosief zijn.