De ruzie tussen Canada en Saudie-Arabië lijkt steeds verder te escaleren. Het begon met een tweet van de Canadese minister van Buitenlandse zaken, Chrystia Freeland, die zich donderdag uitsprak tegen de arrestatie van Samar Badawi. Enkele dagen later is de relatie tussen beide landen tot onder het 0 punt gedaald.
Saudi-Arabië reageerde op de uitlatingen van de Canadese minister door de ambassadeur van Canada het land uit te sturen, en de eigen afgezant in Canada terug te roepen. Daarnaast zegde Saudi-Arabië een defensiedeal ter waarde van 15 miljard dollar tussen beide landen op. Ook schrapte de koninklijke vliegtuigmaatschappij van Saudi-Arabië alle directe vluchten van en naar Toronto.
Alsof dit niet genoeg is liet Riyad dinsdag weten dat alle 16.000 Saudiërs die in Canada studeren geen geld meer zouden krijgen om hun studie te bekostigen tenzij ze naar een ander land gaan om hun studie verder af te maken.
Vandaag meldt de Financial Times dat het koninkrijk zelfs nóg een stap verder gaat door te stellen dat de Saoedische centrale bank en pensioenfondsen hun buitenlandse vermogensbeheerders hebben geinstrueerd om zich te ontdoen van hun Canadese aandelen en obligaties. Mede door de aankondiging daalde de Canadese dollar tegenover onder andere de Amerikaanse dollar.
Canada niet onder de indruk
Ondanks de reeks aan vergeldingen die Saudi-Arabië het land heeft opgelegd is Canada vooralsnog niet onder de indruk van de Saudische maatregelen. Zo liet Chrystia Freeland weten dat het land zich wereldwijd zal blijven uitspreken voor de rechten van vrouwen. Zowel publiek als in vergadering achter gesloten deuren. “En dat zullen we blijven doen,” aldus de minister van Buitenlandse Zaken.
Ook Susan Rice, de voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten, riep Europa en de Verenigde Staten op Canada te steunen. “Ze moeten Saudi-Arabië duidelijk maken dat we niet terugdeinzen”, twitterde ze. Amnesty International drong er bij minister Blok van Buitenlandse Zaken, en zijn Europese collega’s, op aan zich publiekelijk uit te spreken voor de vrijlating van mensenrechtenactivisten in Saudi-Arabië.
Desondanks durft vooralsnog niemand de vingers te branden aan de rel tussen beide landen. Harde statements blijven uit, uit angst voor een reactie van Saudi-Arabië wellicht?