Vanwege de toegenomen vraag gelieve rekening te houden met een extra levertijd van 2-3 werkdagen.
photo 1559774944 4e6c033af2fb

Top 20 goudproducerende landen

Al vanaf de oudheid spreekt goud enorm tot de verbeelding. Het edelmetaal had 2600 jaar voor Christus al een monetaire waarde in het oude Egypte. Tegenwoordig wordt het edelmetaal voornamelijk aangehouden door centrale banken, investeerders en is het praktisch onmisbaar in tal van toepassingen in de industrie.

Het merendeel van de goudproductie is in handen van een aantal grote bedrijven, die de mijnen van de belangrijkste goudproducerende landen gestaag ontginnen. Om hoeveel ton op jaarbasis gaat het? En wat zijn de grootste landen naar goudproductie? Hieronder een top 20 van de landen naar productie van goud in 2018.

Wat we kunnen opmaken uit bovenstaande gegevens is een gestage groei van de wereldwijde goudproductie. Het fenomeen ‘Peak Gold’ waar al een paar jaar voor wordt gewaarschuwd is vooralsnog niet aan de orde.

Tegelijkertijd is over de afgelopen jaren een duidelijke neergang te zien in exploratie-activiteiten onder mijnbouwbedrijven. Dit gecombineerd met het ontbreken van grote nieuwe ontdekkingen zorgt er voor dat de output van goud in de komende paar jaren kan gaan pieken.

Metals Focus verwacht over 2019 een groei van 0,4 procent ten opzichte van 2018. Het onderzoeksbureau verwacht een grotere output dit jaar vanuit West-Afrika, Canada en Rusland. Tegelijkertijd zal deze grotere output worden gecompenseerd door een lagere productie uit China en Indonesië en Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika

Wat daarnaast ook opvalt is het productiecijfer uit Zuid-Afrika. Het land was jarenlang een van de grootste goud producerende landen. Nu, volgens de laatste data van Metals Focus, is het land niet eens de grootste goudproducent uit Afrika. Het land is ingehaald door Ghana zoals te zien is in bovenstaande grafiek. De reserves uit het land zijn uitgeput en er moet steeds dieper in de huidige mijnen worden gezocht naar goud, waardoor het steeds moeilijker wordt voor mijnbouwbedrijven om goud winstgevend te produceren.

Peak Gold

Peak Gold wordt door goudkenners gezien als een ontwikkeling waarbij de jaarlijkse goudproductie zal stoppen met stijgen. Deze ontwikkeling wordt volgens diverse analisten bekrachtigd door het feit dat gedurende de afgelopen 15 jaar wereldwijde goudmijnen bijna zijn uitgeput en nieuwe (grote) ontdekkingen in de afgelopen jaren nauwelijks zijn gedaan.

Daarnaast zien we ook dat verschillende mijnbouwbedrijven in de afgelopen maanden bezig zijn met verschillende fusies om zo de output te vergroten en kosten te drukken. Simpelweg omdat er op dit moment niet (veel) meer goud uit de grond gehaald kan worden.

Het potentieel van een wereldwijd tekort aan goud is goed nieuws voor beleggers die goud bezitten. Gezien de vooruitzichten zal de goudvoorraad laag blijven en de vraag blijven stijgen. In de toekomst kan dit een belangrijke katalysator worden voor de goudprijs.

Een daling van het aanbod van nieuw goud, gecombineerd met oplopende geopolitieke spanningen en een toenemende vraag uit grote goudmarkten zoals bijvoorbeeld China en India legt daarom een zeer solide bodem onder de goudprijs. 

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 894 reviews.