Turkije heeft naar aanleiding van de paniek die is ontstaan sinds vrijdag de Turkse lira aan een crash is begonnen, een actieplan opgezet om de financiële markten te ontzorgen. De Turkse minister van financiën én schoonzoon van Erdogan, Berat Albayrak, heeft zondagavond het plan aangekondigd in een interview met de krant Hurriyet.
‘Ons actieplan is gereed. Vanaf maandagochtend zullen onze instituties de nodige maatregelen nemen en deze delen met de markt,’ aldus Berat Albayrak. Het zou gaan om ingrepen rond de bankensector en steun aan het midden- en kleinbedrijf. Volgens Albayrak komen er geen kapitaalbeperkingen.
Vrijdag verloor de Turkse lira 18 procent van haar waarde ten opzichte van andere belangrijke valuta. De fikse waardedaling komt op het moment dat de relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije tot een nieuw dieptepunt is gedaald vanwege de diplomatieke ruzie om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson.
Trump maakte vrijdag bekend de importheffingen op Turks staal en aluminium vast te stellen op respectievelijk 50 en 20 procent. De daling van vrijdag volgt bovenop de daling die de munt dit jaar al heeft moeten doorstaan van bijna 40 procent. De financiële markten hebben meerdere keren hun zorgen geuit over de wijze waarop Erdogan zijn grip op de Turkse economie verder versterkt.
Erdogan heeft grote invloed op het beleid van de Turkse centrale bank en benoemde onlangs zijn schoonzoon, Berat Albayrak, tot minister van Financiën. Erdogan is fel tegenstander van het verhogen van de rente. Experts stellen dat ingrijpen noodzakelijk is, maar het beleid van Erdogan verandert vooralsnog niet.
Blootstelling Europese banken
Nu de crisis in Turkije zich steeds verder uitbreidt is de angst voor een crisis ook buiten het land voelbaar. Zo heeft de Europese Centrale Bank haar zorgen geuit over Turkije. De angst dat de malaise in het land overslaat op andere Europese landen is behoorlijk groot. Daarnaast hebben veel Europese banken een aanzienlijke blootstelling aan de Turkse economie. De Spaanse BBVA, het Italiaanse Unicredit en het Franse BNP Paribas hebben de grootste blootstelling volgens de ECB.
Dit zien we ook terug in de duik omlaag van de EURUSD afgelopen vrijdag toen de ECB haar zorgen uitte over de blootstelling van enkele Europese banken. De waarde van de euro daalde scherp tegenover de waarde van de Amerikaanse dollar.
Erdogan: complot tegen Turkije
Ondertussen weigert Erdogan toe te geven in zijn verbale strijd met de Verenigde Staten. Zo stelt de Turkse president dat de gebeurtenissen die op dit moment plaatsvinden niets meer zijn dan een poging van buitenlandse landen om het land op de knieën te krijgen. ‘Wat niet is gelukt met provocaties en een staatsgreep, proberen ze nu met geld,’ stelt Erdogan.
Ondertussen heeft de Turkse bevolking het door de stijgende inflatie steeds moeilijker. De prijzen van producten stijgen door de sterke daling gigantisch. Het dagelijkse leven wordt zo voor de bevolking in rap tempo duurder.
Turkije: strategisch belangrijk
Ondanks alle onrust heeft het land ook een belangrijke troef achter de hand. Het land is strategisch gezien een van de belangrijkste landen voor de NAVO en het Midden-Oosten. Daarnaast heeft het land ook militair gezien een van de grootste legers ter wereld.
Indien de ‘oorlog’ tussen Turkije en de Verenigde Staten doorgaat dan is de kans groot dat de NAVO een van zijn sterkste bondgenoten zal verliezen. Daarnaast duwt de Verenigde Staten, Turkije hiermee direct richting de schoot van Rusland en China. Iets wat Erdogan als geen ander door heeft.