Waarom goud kopen?
Er zijn tal van redenen waarom goud kopen verstandig is.
Het kopen van fysiek goud stelt u in staat om te profiteren van een waardevaste investering die zich in de afgelopen duizenden jaren heeft bewezen met een gigantische waardestijging. Echter zijn wij van mening dat die stijging niet de belangrijkste reden is waarom goud belangrijk is om te bezitten; de verzekering die u afsluit tegen verlies van vermogen is veel belangrijker.
Goud is waardevast
Het klopt inderdaad dat goud in het verleden gigantische winsten heeft laten zien. Dit is echter eerder een falen van het huidige financiële stelsel dan het duurder worden van goud. In tijden van hoge inflatie, devaluatie van valuta’s en politieke onzekerheid floreert goud namelijk. Daarnaast behoudt goud ook altijd zijn intrinsieke waarde. Men ziet goud hierdoor als uitstekende store of value, een garantie voor het behoud van koopkracht. Goud neemt dus niet in waarde toe, maar het is slechts een weerspiegeling van de afname van de waarde van de valuta waarin de goudprijs wordt uitgedrukt.
Andere financiële producten zoals valuta’s, aandelen, (staats)obligaties en spaarrekeningen ondervinden allemaal het risico dat de waarde tot nul kan dalen, of (zoals we vandaag de dag zien) dat ze zelfs onder de nul duiken. Als u fysiek goud bezit bent u echter niet afhankelijk van ingewikkelde financiële systemen of van prestaties van bedrijven, landen en/of banken. U wordt baas over uw eigen vermogen door simpel en efficiënt goud aan te kopen.
Diversificatie
Goud wijkt in tegenstelling tot aandelen en obligaties af van beleggingen die inkomstenstromen opleveren zoals dividend. Daarnaast neemt de wereldwijde productie van goud geleidelijk af terwijl de vraag juist toeneemt. In de afgelopen jaren zijn geen significant grote goudvondsten meer gedaan en zijn veel grote goudbronnen zoals mijnen in Amerika, Canada en Zuid-Afrika uitgeput.
Door de beperkte voorraad heeft goud een onderscheidende waarde ten opzichte van papiergeld. Zeker nu gezien de geldpersen van centrale banken in verschillende delen van de wereld overuren draaien. Om deze redenen concluderen verschillende analisten en economen dat het zinvol is om een percentage van de beleggingsportefeuille te reserveren voor goud. Niet eens zozeer vanwege de recente prijsstijging, het voornaamste argument is namelijk diversificatie. Volgens beleggingsexperts biedt het edelmetaal namelijk tegenwicht voor aandelen, papiergeld en obligaties die allen een claim vertegenwoordigen op een toekomstige inkomstenstroom.
Waarom goud kopen?
Sentiment
switch In de afgelopen 3 jaar was het sentiment rond goud bearish. De daling in 2012 heeft er voor gezorgd dat er een nieuwe bear markt ontstond. Echter, voor het eerst in 3 jaar zijn naast analisten ook beleggers weer positief over het edelmetaal. Goud bevindt zich volgens verschillende experts weer in een nieuwe bull markt. En gezien de prestaties in 2019 hebben deze experts ook gelijk gekregen.
Lage rentetarieven
Door het extreme rentebeleid van centrale banken wereldwijd is sparen voor de oude dag niet meer zo vanzelfsprekend. Rendement behalen op spaargeld wordt zo steeds moeilijker, zo niet onmogelijk. Zo hebben verschillende banken het afgelopen jaar de rente meerdere keren verlaagd en is een negatieve rente geen utopie meer, verschillende banken hebben reeds hun voorwaarden aangepast om negatieve rente te mogen rekenen. Daarnaast leidt de vermogensrendementsheffing van 1,2% tot onrechtvaardige aanslagen. Dit renteklimaat drijft steeds meer beleggers naar andere alternatieven voor hun spaargeld, zoals fysiek goud en zilver.
Goudvoorraad
“Peak Gold” is een vaak gebruikte term onder goudkenners. Dit houdt in dat de voorraad aan goud op een gegeven moment zal pieken en vanaf dit punt de wereldwijde voorraad zal gaan afnemen. Dit zal volgens analisten zorgen voor een hogere goudprijs.
In de afgelopen 10 jaar zijn er geen nieuwe goudmijnen ontdekt. Daarnaast zijn veel huidige mijnen bijna door hun voorraad heen. Goldman Sachs heeft in een rapport gesteld dat binnen 20 jaar alle tot nu toe bekende ondergrondse voorraad op zal zijn. Volgens de zakenbank vormt de combinatie van zeer lage concentraties metalen in de aardkorst en een zeer sterke afname in hoogwaardige nieuwe mijnontdekkingen een gevaarlijke cocktail voor de toekomst van het edelmetaal.
Geopolitieke onrust
De aanhoudende strijd in Syrië, de onrust in Oekraïne, spanningen in het Midden-Oosten tussen Turkije, Syrie, Irak, Iran, Saudie-Arabië en Israël. Spanningen tussen Noord-Korea en de VS. En een ‘nieuwe Koude Oorlog” tussen de VS en Rusland?
Er is vaak onderzoek gedaan naar de invloed van geopolitieke onrust op financiële markten. Zo had de eerste oliecrisis in 1973, een grote impact door de stijging van de olieprijs. Anders dan spanningen tussen landen onderling vroeger, zijn de spanningen van nu niet uitsluitend ideologisch. Schaarste aan hulpbronnen door toenemende vraag is tevens een bron van macht.
Zo probeert elke staat zijn toegang tot grondstoffen veilig te stellen. Door het beperkte aanbod leidt dit echter tot concurrentie en onderlinge spanningen. Mede hierdoor is geopolitiek meer dan ooit vervlochten met de economie. Diversificatie en voorzichtigheid is dan ook volgens experts vanzelfsprekend wanneer er sprake is van mogelijke brandhaarden.
Feiten over goud
Ook investeren?
Gouden munten
Koop veilig en voordelig
Gouden baren
Koop veilig en voordelig
Specialist spreken?
Wij staan voor u klaar met persoonlijk oprecht advies, we beantwoorden graag al uw graaag.
Of bel ons: 020 799 73 36
Andere artikelen die u wellicht interessant vind