India heeft afgelopen week uit het niets besloten om alle biljetten van 500 en 1000 roepie waardeloos te verklaren. Het land zegt hiermee de strijd aan te gaan met corruptie en met mensen die enorme hoeveelheden contant geld hebben. De afgeschafte biljetten zijn goed voor ongeveer 85% van de totale geldhoeveelheid die cash in omloop is in India. Het besluit resulteert vooralsnog in totale chaos en een exploderende goudprijs.
“The queues at banks are insane and nobody had any cash. 100 rupee notes have suddenly become very precious. Lots of shops are closed. I was at a cafe today that had no food. This country runs on cash,”
– Amanda Gilbertson.
Het besluit van de regering van Narendra Modri zorgt voor enorme lange rijen voor banken, woede én paniek onder de bevolking. Het besluit raakt vooral de armen, die nauwelijks een bankrekening of zelfs maar een identiteitsbewijs hebben die je nodig hebt voor het wisselen van geld. Ook toeristen hebben last van de maatregel, omdat de biljetten die ze hebben opeens niet meer gebruikt mogen worden.
Goudprijs explodeert
Doordat mensen nauwelijks mogelijkheden hebben om van hun geld af te komen, is de vraag naar goud geëxplodeerd. Burgers zijn bereid om astronomische premies te betalen om hun waardeloze biljetten in te wisselen voor goud. De goudprijs is in de afgelopen dagen in India gestegen naar ongeveer $2.200 per troy ounce. Burgers zijn dus bereid om bijna $1.000 extra te betalen op basis van de huidige spotprijs van goud.
Op de dag dat het besluit werd aangekondigd door premier Modi draaiden retailers en juweliers in India 23 maal zoveel omzet als normaal. Analisten van GFMS Thomson Reuters stellen, dat sinds de aankondiging van het besluit er in 6 dagen tijd maar liefst $1 miljard dollar (ongeveer 30 ton) aan goud is geïmporteerd. Het land importeert normaal gesproken gemiddeld 30 ton per maand.
Goud is een safe haven
Goud blijkt wederom in tijden waarin politieke risico’s opspelen een safe haven. In zulke tijden zijn personen die goud bezitten blij dat zij een gedeelte van hun vermogen hebben omgezet in goud. Daarnaast zijn het vaak gebeurtenissen die (bijna) niemand ziet aankomen die er voor zorgen dat de goudprijs explodeert. Indien je je op zulke gebeurtenissen wilt voorbereiden doe je er goed aan fysiek goud aan te kopen. De “War on Cash” zal namelijk ook ons continent aandoen.
Dit jaar zijn er meerdere nieuwsberichten opgedoken waarin wordt gesteld dat cash geld of een gedeelte van de biljetten dient te worden afgeschaft om corruptie en criminaliteit tegen te gaan. In feite is dit niets anders dan een manier van overheden en banken om totale controle te krijgen over alles en iedereen en er voor te zorgen dat toekomstige bank-runs kunnen worden voorkomen.