In de afgelopen 25 jaar is zilver niet zó goedkoop geweest ten opzichte van goud. Dinsdag daalde het edelmetaal tot het laagste niveau sinds juni 2009; ondertussen slaagt goud er in om de psychologische barrière van 1.200 dollar per troy ounce vast te houden.
Net nu goud weer in trek begint te raken als safe-haven gezien de angst voor een nieuwe crisis steeds groter lijkt te worden, heeft zilver last van een vertraagde economie. Met name in China is de vertraging problematisch waardoor de (industriële) vraag naar zilver er voor zorgt dat het edelmetaal niet kan meeveren van de ontwikkeling van de goudprijs.
Sterker nog, in de afgelopen 25 jaar is zilver niet zó goedkoop geweest ten opzichte van goud. Sinds 1993 heeft de goud-zilver ratio niet hoger gestaan dan op dit moment.
Zilver daalde dit jaar met 18 procent, terwijl goud slechts 8 procent van haar prijs is verloren. Overigens is het verlies in euro’s minder dramatisch dan dollars. In euro’s daalde zilver dit jaar met 13 procent, terwijl goud een daling laat zien van 2,3 procent. Desondanks is ook hier het verschil tussen beide edelmetalen aanzienlijk.
Zilver in het verdomhoekje
Vooralsnog beleeft zilver geen succesvol jaar. Het feit dat het edelmetaal deels afhankelijk is van de ontwikkelingen van andere industriële metalen laat ook zien dat verschillende factoren de prijs beïnvloeden. Zo wordt zilver bijvoorbeeld gewonnen tijdens het mijnen van koper.
Dit industriële metaal presteert dit jaar door onder andere groeiende spanningen tussen China en de VS bijzonder slecht en noteert het laagste punt dit jaar. Daarnaast wordt er ook minder zilver gemijnd en ontgonnen door de lage prijzen.
Historisch gezien is zilver op dit moment (te) goedkoop ten opzichte van goud. Indien de ratio terugkeert naar het historisch gemiddelde dan dient deze te dalen richting de 50:1. Op basis hiervan kun je stellen dat zilver op dit moment wellicht de beste keus is wat betreft edelmetalen.
De laatste keer dat de goud-zilver ratio boven de 80 uitkwam was in maart 2016. In dezelfde maand begon zilver ten opzichte van goud te stijgen en steeg het metaal tot juli 2016 met maar liefst 17%. Ook de pieken in november 1996, juni 2003 en december 2008 gaven het startsein voor een forse inhaalbeweging van zilver. Met rendementen van respectievelijk 70%, 200%, en 400% tijdens de laatste financiële crisis.
Maar het verleden heeft ook bewezen dat de ratio nóg extremer kan worden. Daarom is spreiding tussen goud en zilver misschien wel de meest veilige keuze. Want resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst.